Църквата печели 5 млн. лв. от наеми на имоти

Близо 5 млн. лв. на година припечелва църквата от отдаване под наем на имоти само в столицата. Софийската митрополия притежава най-много имоти, различни от черкви и манастири. По груба пазарна оценка недвижимата собственост на столичните свещеници се оценява на 50 млн. евро.

В същото време митрополията си докарва по минимум 200 000 евро на месец от отдаване под наем само на част от апетитните имоти в София. Повечето от тях са на пъпа на София.
Духовниците са отдали помещения дори в самата сграда на Софийската митрополия – 1400 кв. м от нея са отдадени под наем на пет магазина. Те са на партерните етажи на улиците «Съборна“ и «Калоян“.

Под наем се дава и гаражът на ул. «Стефан Караджа“, както и 5 магазина и четири апартамента в ситито на града. В това число не влиза жилищната кооперация срещу Кукления факултет, също на ул. «Стефан Караджа“, в която са настанени свещеници на символични наеми между 70 и 100 лева за двустайни и тристайни жилища.

Сред най-доходоносните сгради са тези на площад «Света Неделя“. Наемът на ресторанта на гърба на Богословския факултет не пада под 3000 евро месечно, а от бившия мексикански под СИБанк наемът е 1800 евро. Магазинът на бул. «Христо Ботев“ 1 доходът е 500 евро. За толкова се отдават и помещенията на ул. «Кърниградска“ №1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *