Чак след 44 години може да достигнем стандарта на живот на европейците

Чак след 44 години може да достигнем стандарта на живот на европейците, ако се запази настоящият темп на растеж на икономиката ни, показва доклад на Института за икономически изследвания към БАН. Според икономистите темпът на растеж на БВП е намалял от 3,6% през 2017 г. на 3,1% през 2018 г.

Резултат с изображение за бан

Въпреки забавянето, растежът остава над средния за държавите от ЕС, но е сред най-ниските за новите страни-членки. Независимо от положителните икономически перспективи, запазването на настоящите темпове на икономически растеж означава, че сближаването със средния доход на глава от населението в ЕС остава далеч в бъдещето, уточняват от БАН.

„Тези темпове, които постигаме от около 3%, са крайно недостатъчни. Догонването на европейците излиза извън всякакво обозримо бъдеще“, каза доц. д-р Виктор Йоцов, ръководител на екипа, който изготви годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН. Той прогнозира, че ще има леко забавяне на икономическия растеж през 2019 г., а евентуално той може да се възстанови през следващата година. „През миналата година темповете бяха 3,1%, а тази година очакваме да бъдат в порядъка на 2,6-2,7%. Очакваме леко ускоряване на темповете на растеж до 3,9-4% през 2021 г. До голяма степен това ще бъде в резултат на усвояването на европейските средства, тъй като програмният период свършва през 2020 г“, отбеляза икономистът, информира в.Труд.

Важното за българската икономика е да постигне дългосрочен и траен икономически ръст от минимум 5% годишно, смятат икономистите от БАН. Само това би осигурило по-осезаем растеж на доходите и благосъстоянието. Икономистите допълниха, че през 2018 г. най-висок принос за ръста на икономиката е имал секторът на недвижимите имоти. „В същото време е разочароващо, че структуроопределящ сектор като промишлеността намалява за втора поредна година приноса си в общия растеж“, каза още Йоцов.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *