Челният пример на китайците

Каменните въглища дълго време бяха двигател на китайското икономическо чудо, но тези времена отминават. Вредите, нанасяни от въгледобива, са на път да преобърнат изцяло китайската енергийна политика.

Доскоро задоволяването на енергийните потребности на Китай не представляваше никакъв проблем – благодарение на почти неизчерпаемите залежи от каменни въглища, добивани много евтино. Именно благодарение на тези енергийни запаси Китай напредна по-бързо от всички други държави. Но ерата на въглищата в поднебесната империя скоро ще трябва да приключи, и то съвсем не само защото отделяният при изгарянето на въглищата въглероден двуокис е отровен. Опасната смес от фин прах, сажди и тежки метали убива годишно над 250 000 души и предизвиква екологични вреди за 230 милиарда долара.

Екологичните алтернативи

Какво да се прави, когато една страна страда от растящ енергийен глад, а същевременно основният ѝ енергийен източник замърсява въздуха и убива хора? Отговорът е ясен – отказ от каменните въглища. Те обаче покриват 67 процента от енергийните нужди на Китай, респективно – отказът от тях не би бил лесен, особено ако страната продължава да държи на стопанския ръст.

Преценките на китайското ръководство са, че в следващите шест години употребата на въглища ще се увеличава с около два процента годишно и ще достигне своята кулминация през 2020-та, а общото потребление на енергия ще нараства със седем на сто годишно. На този фон екологично съобразените алтернативи неизбежно придобиват все по-голямо значение за Китай, който вече от доста време полага методични усилия в тази посока – и по отношение на вятърната енергия, и в сферата на фотоволтаиката страната и сега е номер едно. А тепърва предстои изграждането на най-голямата соларна инсталация в света, както и на най-големия парк от ветрогенератори.

Ролята на ядрената енергия

Китайците форсират и ядрената си енергетика, макар катастрофата във Фукушима да предизвика известни колебания. Към функциониращите в момента 20 атомни електроцентрали през следващите години ще бъдат добавени още 28, а в провинция Шандун ще бъде изградена най-голямата АЕЦ в света. При това Пекин не се опасява от протести – подкрепата на населението за ядрената енергетика е значително по-голяма, отколкото в Германия, например. Хората в Китай предпочитат опасността от евентуална ядрена авария пред всекидневното вдишване на смога.

И ако досега западните страни имаха извинение за нежеланието си да инвестират в екологични алтернативи, твърдейки, че всяко пестене на енергия би било без значение, ако не се гарантира и сътрудничеството на „въглищния“ молох Китай, скоро това ще се промени рязко – щом Китай целенасочено преследва плановете си. Вредите, нанасяни от въгледобивните предприятия, принуждават Пекин към бързи действия – по-бързи, отколкото в която и да било друга страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *