Черна дупка съществува на пазара на бизнес имоти в САЩ

„Черната дупка“, която съществува на пазара на бизнес имоти в САЩ, се очаква да засили натиска върху изпадналите в затруднение банки, казва Леон Блек, директор на инвестиционната компания Apollo Management.
По думите му допълнителните разходи за „разчистване“ на американската банкова система може да възлязат на 2 трлн. долара, което още повече ще затрудни икономиката. Според него загубите от бизнес имотите все още не са напълно отразени в балансите на банките.
„Има черна дупка при бизнес имотите, която все още не се е проявила“, казва той в интервю пред FT.
„Изправени сме пред дългове в размер на 4 трлн. долара, като не всички от тях са лоши, но стойността на много от тях се е понижила и на този проблем все още не е обърнато внимание.“
Блек предупреждава, че може да минат 12 до 18 месеца, преди да се видят трайни признаци на възстановяване на американската икономика.
Apollo, която е създадена през 1990 г. и съчетава дейности по придобивания с инвестиции в дългове на компании, изпаднали в затруднение, е в по-добра позиция от много от своите конкуренти, пише изданието. Тя разполага с инвестиционен капитал на стойност най-малко 13 млрд. долара в момент, в който е почти невъзможно да бъде привлечен нов капитал.
По думите на Блек „традиционни дялови инвестиции в момента не съществуват“ предимно защото банките не предлагат никакво финансиране, а капиталовите пазари на практика са затворени.
През годините на бума, чийто край бе сложен внезапно през 2007 г., Блек се е възползвал от евтиното и гъвкаво кредитиране, за да придобие компании, да плати дивиденти на инвеститорите и след това да продаде тези компании, сред които е например Intelsat.
Сега, когато някои от компаниите, които притежава, са сериозно засегнати от рецесията, той е насочил усилията си към намаляване на нивото на тяхната задлъжнялост.
„Сега играта се казва „оцеляване“, да преживееш, за да играеш и на следващия ден“, казват от вече фалиралата Drexel Burnham Lambert, която бе сред пионерите в бизнеса с набиране на капитали за компании с по-несигурна кредитна история.
Докато редица компании се насочват към инвестиции в дългове на компании, изпаднали в затруднение – област, в която Apollo има дългогодишен опит – Блек в момента проучва пазара на необслужвани кредити в Европа, пише изданието.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *