Черноморският регион е посетен от 130 млн.туристи

„България има късмета да е една от малкото страни, през които се пресичат, както Черноморският, така и Дунавският регион. Над 330 млн. души живеят в региона на Черно море и над 115 млн. – в Дунавския регион.Черноморският регион посетен от 130 млн.туристи.

Резултат с изображение за туристи

Това са държави с различно икономическо развитие, които имат добро сътрудничество, но и съответните различия. България е активен участник и в двете многонационални инициативи – Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) и Дунавската стратегия. В качеството си на координатор на приоритетна област 3 „Насърчаване на културата, туризма и връзката между хората“ на Дунавската стратегия и като координатор на Работна група „Сътрудничество в туризма“ към ОЧИС, Министерството на туризма работи за задълбочаване на регионалното сътрудничество в областта на туризма и разработване на различни проекти и инициативи, които да допринесат за по-голямата разпознаваемост на региона.“

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците в международния форум „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия“, който се проведе в КК „Албена“. „Основният приоритет на нашето правителство е намаляването на административната тежест. В тази връзка, с последните промени в Закона за туризма намалихме с 19 документа различните регистрационни режими, предвидени в закона. В момента работим по електронизацията на административните услуги, така че още повече да улесним бизнеса. Освен това, работим по създаването на карта на инвестиционните проекти в областта на туризма“, съобщи Ангелкова, информира economynews.bg.

Според Майкъл Христидис, генерален секретар на ОЧИС, значимостта на Черноморския регион ще се увеличава все повече, тъй като чрез него се постига свързаност на три континента – Европа, Азия и Африка. Той съобщи, че според последните статистически данни, ръстът на туризма в черноморския регион е почти двойно по-висок от световния туристически ръст – с 12% нарастват приходите от туризъм в черноморския регион, а в световен мащаб ръстът е 6,8%. „Това означава, че нашите държави са посрещнали 130 млн. туристи, а приходите от туризъм са 66 млрд. щ. д., т.е. черноморският регион обхваща 5% от общия размер на приходите, генерирани в туризма в световен мащаб“, каза още Христидис и допълни, че туризмът е един от локомотивите на икономиките на държавите-членки на ОЧИС, което е достатъчна причина да се работи активно за развитието на туристическата индустрия в региона.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *