Четирима италиански политици се откроиха като основни претенденти за поста на Берлускони

Според Франс прес, президентът Джорджо Наполитано подкрепя варианта за създаване на кабинет на националното съгласие, който може да бъде оглавен или от бившия еврокомисар – 68-годишният Марио Монти, или от бившия премиер през 90-те години на миналия век – 73-годишният Джулиано Амато.
Наполитано може да реши също да се разшири към центъра управляващата коалиция и тогава като най-подходящ за премиер се откроява 76-годишният Джани Лета – главен секретар на правителството и доверен човек на Берлускони.
В случай, че тези варианти не се реализират, Наполитано може да разпусне парламента и да насрочи предсрочни избори. Това е предпочитаният от Берлускони сценарий, защото той има намерение да издигне кандидатурата на Анджелино Алфано за премиер. Анджелино Алфано е на 41 години и е юрист по образование. Той е автор на закона, целящ да защити Берлускони от съдебни преследвания. Много анализатори обаче смятат Алфано за прекалено млад, за да оглави кабинета, а някои го наричат политик „лека категория“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *