Чехия и Словакия напомниха, че не искат квоти бежанци, разпределени от Брюксел

Минути след края на речта на Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, в която беше представен планът за презаселване на още 120 000 сирийски бежанци на територията на държавите от ЕС от Гърция, Италия и Унгария, някои от държавите, противопоставили се веднъж на квотната система, отново изразиха недоволството си.

Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак заяви, че станата все още не е променила мнението си да не приема бежанци.

„Предложенията на Европейската комисия за регионален отговор на вълната на имигранти включват някои добри идеи, но Словакия все още се противопоставя на задължителните квоти“, заяви Лайчак, цитиран от „Ройтерс“.

По думите му, Словакия отхвърля предложенията за това колко имигранти трябва да бъдат приети от всяка държава членка и се отказа да позволи на комисията да придобие толкова сериозни правомощия по отношение на разрешаването на имигрантската криза.

В същото време премиерът на Чехия Бохуслав Соботка заяви, че времето не е подходящо Брюксел да предлага нови мерки.

„Европа трябва да приложи мерките, за които вече има споразумение, вместо да съставя нови планове“, заяви Соботка.

„Трябва да станем от масата за преговори и да пристъпим към действия, да работим усърдно по прилагането на мерките, които вече са одобрени и приети от другите европейски лидери през последните месеци“, пише Соботка в свое официално становище.

Чехия обаче приветства идеята на ЕК да се фокусира върху дългосрочни мерки за справяне с вълната от бежанци, а не само върху задължителните квоти, на които Чехия се противопоставя.

В речта си за състоянието на съюза пред Европейския парламент днес Жан-Клод Юнкер заяви:

„Днес предлагаме втори спешен механизъм за преместване на още 120 000 бежанци от Италия, Гърция и Унгария.“

Юнкер призна, че новата стратегия изисква много усилия за европейската солидарност и че през лятото ЕК не е получила подкрепата от държавите членки, на която се е надявала.

„Призовавам държавите членки да приемат предложенията на комисията за спешно преместване на общо 160 000 бежанци по време на извънредната среща на Съвета по вътрешни работи на 14 септември“, заяви Юнкер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *