Чиновниците искат по високи заплатите

Чиновниците масово са недоволни от системата на заплащане в администрацията. Това е установило проучване, поръчано от Института по публична администрация, което е публикувано в доклада за състоянието на администрацията през 2015 г.

Според служителите системата за определяне на възнагражденията само частично отчита работата им. Според правилата от 2012 г. насам 70% от заплатата на  чиновниците са основни, а останалите 30% се водят бонус, въз основа на това колко добре си вършат работата. Какъв да е размерът на бонуса, се определя след оценка на изпълнението веднъж годишно.

80% от чиновниците са се оплакали, че не са получавали увеличение на заплатите от 2012 г. насам, въпреки че би трябвало да има такова заради нормативната уредба.

Допълнително чиновниците са недоволни, че има много големи разлики в заплащането за една и съща длъжност.

4300 лв. е най-голямата основна заплата в администрацията и тя се получава от директори на дирекции. Това показват данни на Евростат, които са включени в приетия от Министерския съвет доклад за състоянието на администрацията.

Тези данни са подадени от чиновниците и включват само основната заплата, но не и допълнителните възнаграждения.

Максималната директорска заплата, която е била обявена пред Евростат, е по-висока от най-високата заплата за главен секретар, която е 3600 лв. Тя трябва да е по-висока и от заплатата на Бойко Борисов като министър-председател. Наскоро Борисов обяви в телевизионно интервю, че получава по 4000 лева месечно, а с всички отговорности един премиер в България по думите му е справедливо да взема 10 000. Според методиката за определяне на премиерската заплата, която зависи от тази на депутатите, Борисов всъщност се разписва за 100 лв. повече от заплатата на най-скъпоплатените директори.

Въпреки че има много големи заплати по длъжностите, за сравнима работа други служители получават в пъти по-ниски, твърдят обаче чиновниците. Според данните на Евростат в администрацията има и директори, които получават по 770 лв. – сума, почти 6 пъти по-малка от най-високата шефска заплата в администрацията информира в.24часа .

Голяма ножица има между минималната и максималната заплата и при останалите нива на чиновниците, показват данните от доклада за състоянието на администрацията. За ниво специалисти например тя била над 10 пъти по-висока миналата година.

Чиновниците не харесват и системата за оценка на изпълнението и свързаната с нея плаваща част от заплащането им, сочи анкетата на Института за публична администрация. В повечето отговори те заявяват, че тя не допринася за справедливо възнаграждение, защото била твърде субективна. Освен това заради големите разлики в минималните и максималните нива на заплащане в администрацията дори когато доброто представяне се поощрява с вдигане на заплатата, излиза, че служители с равни постижения не получават едни и същи пари.

Огромни разлики съществуват дори в една и съща администрация заради въведените коефициенти на увеличение на база представяне, се казва в доклада.

Като цяло чиновниците определяли въведената от бившия финансов министър Симеон Дянков система като неработеща, сочи проучването.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *