Членове на секционни комисии масово бойкотират балотажа

През цялата седмица партиите в града прозвъняваха по телефона всеки един от близо 4000 души с молба да се явят в неделя.  До този момент 600 души са заявили, че няма да участват. В понеделник отказалите се наброявали само 100, но само в петък нови 500 са потвърдили, че няма да отидат на изборите.
„Това, което ги демотивира, е хаосът в палата номер седем, където се предаваха изборните книжа и материали”, обясни председателят на ОИК – Пловдив Илиан Иванов.
По предложение на партиите ОИК гласува замени на отказалите се членове. Проблемът при новозаписаните, е че те имат ден-два да разучат новите правила. За да няма грешки, ОИК провежда обучения, които не са задължителни. Само че на тях се явяват малко хора, които почти не знаят какво да попитат.
От общинската избирателна комисия очакват в деня на изборите да има още отказали се. Те разполагат с резервни списъци на хора, които ще бъдат викани, за да няма затворени секции. Проблемът обаче е, че те няма да могат да бъдат обучени.
За втория тур на изборите ОИК – Пловдив поиска двойно заплащане на членовете на секционните избирателни комисии. ЦИК реши, че в цялата страна ще се раздадат по 10 лева допълнително за балотажа. Само в София членовете на секционни комисии ще получат повече – по 60 лева на човек.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *