Чобанов вдига дефицита до 2%, дупката в бюджета е 1 млрд. лева

Ние може и да не актуализираме бюджета, но ако не го актуализираме, ще продължим тази политика и това ще стане на цената на орязване на разходи и директно неплащане на бизнеса, задържане на възстановяване на ДДС, каза министър Чобанов и даде пример рецесията в икономиката от 2009-а година, когато БВП се сви със 7.6%.

Една от основните причини за актуализацията на бюджета е да не повтаряме тази политика, тъй като сегашният бюджет не е разчетен както трябва. Имаме едно надценяване на приходите. Доказателство за това виждаме и в ревизиите на икономическите показатели. През март очакванията за брутния вътрешен продукт бяха намалени с 1.5 млрд. лв. Освен това има промени в данъчните закони, които отлагат редици ефекти и приходи.

В бюджета в момента липсват буфери. В централния бюджет обикновено се оставят между 300 и 400 млн. лв., с които да могат да се посрещат непредвидени плащания. Този буфер в момента е изчерпан.

От тук нататък, за да стъпим на една реална база за догодина, трябва да направим актуализация на бюджета, каза Чобанов. От една страна трябва да намалим очакваните приходи, които няма да бъдат изпълнени, а от друга да предвидим допълнителни разходи, които не са за социални мерки и пакети, а за да се разплатим с бизнеса по вече извършени дейности, непредвидени в бюджета.

Без да се ангажираме с категорична оценка, предвиждаме дефицитът да нарасне до два процента в края на годината при 1.3 планирани в бюджета. Грубо това е около 500 милиона лева, изчисли министър Чобанов. Той обеща, че дефицитът няма да надхвърли 3, колкото е максималното ниво по договора от Маастрихт.

В момента правителството стартира подготовката на бюджета за следващата година, ето защо иска да балансира хазната през тази.

Според Чобанов тази година не е момента за избори, тъй като има много работа за вършене.

Дупката в бюджета се определя от това колко приходи не са планирани правилно и колко разходи не са отчетени, че ще бъдат извършени. Към момента оценката на данъчните агенции за недостига на приходи е в размер на около един милиард лева. За тази година е планирано нарастване на приходите с 8.6%, но до момента те са се увеличили с около 5.6%. Тези 3% разлика категорично показват, че приходите няма да бъдат изпълнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *