Чуа Сун Хок:Япония е като старец болен от пневмония, докато по-младите страни карат лек грип, смята експерт

Япония публикува данни за първия си търговски дефицит от 13 години насам, след като износът на страната се срина заради глобалната рецесия.
Дефицитът е на стойност 1.8 млрд. долара, съобщиха от Министерството на финансите. Това е най-големият дисбаланс между вноса и износа на страната от януари 1985 г. насам, откогато се води подобна статистика.
Компании като „Тойота” и „Шарп” намаляват производството си и освобождават работници докато търсенето на продукцията им се срива с безпрецедентна скорост, тласкайки страната към първата рецесия след Втората световна война.
Експортът на японски стоки е намалял наполовина през януари, докато вносът на стоки и суровини е намалял с една трета.
Износът на японски автомобили е намалял с 66.1 %, бизнесът с полупроводници и електронни части се е свил с 52.8 %.
В отговор на негативните икономически данни японският борсов индекс NIKKEI 225 приключи днешната търговия на най-ниските си нива от повече от 25 години насам, докато страховете за най-голямата азиатска икономика се задълбочават. Засега индексът е със спад от 20 % от началото на годината, след като през миналата година вече бе отчетет рекорден спад от 42 %.
„Докато другите страни са в рецесия, Япония е в депресия”, коментира Чуа Сун Хок, изпълнителен директор на базирана в Сингапур консултантска компания. „Япония е като стар човек, заболял от пневмония, докато по-младите страни карат лек грип”, счита експертът.

Фокус
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *