Шапът се появи у нас след 12 г. пауза

Болестта вероятно идва от Турция, ако се наложи ще се унищожават животни, заяви министър Мирослав Найденов.
Забраняват се пазари и търговия на живи животни в Бургас, Ямбол и Хасково във връзка с регистрирането на болестта „шап“ на територията на България.

Това каза на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.
Последният установен случай на шап в България е от 1998 година.

Вирусът е бил открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в Бургаска област. Най-вероятно то е дошло от Турция.На 4 януари пробите са заредени за изследване, като снощи са били готови и е потвърдена болестта, предаде „Фокус“.

Найденов подчерта, че тази болест не е опасна за хората, но има изключително тежки икономически последствия. Затова в трите области са предприети изключителни мерки за сигурност и ще бъде направена пълна дезинфекция.
Министърът увери, че се прави всичко възможно заболяването да не влезе в страната, но ако болестта се е разпространи по домашните животни, ще се наложи тяхното унищожаване.

По повод разпространението на диоксин по яйцата и месните храни в Германия, ДВСК извършва у нас проверки в складовете и в търговската мрежа за установяване на пратки от Германия. Засега няма данни за такъв внос, уточни Найденов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *