Швейцария е пред рецесия

След първо силно тримесечие на годината, през второто Брутният вътрешен продукт на страната се свива. Главната причина за влошаването е намалелият експорт за страни от еврозоната, които са и най-големият търговски партньор на Швейцария.
 
Официалните данни за състоянието на икономиката на страната показват свиване на БВП с 0.1% през първото тримесечие спрямо предходното и 0.5% спрямо същия период на миналата година.
Икономистите предричат, че ако кризисната ситуация в Европа се запази така тежка, икономиката на Швейцария ще продължи да отчита по -слаби резултати през следващите тримесечия и е възможно да изпадне в рецесия. Това пък от своя страна събужда спекулациите, че Швейцарската централна банка може да се откаже от курса 1.20 франка за евро, който бе определен миналата година в опит да се възпре поскъпването на националната валута. Банката ще бъде принудена да участва още по-активно на валутните пазари, за да защити франка.
В момента валутните резерви на централната банка възлизат на повече от 400 млрд. швейцарски франка или 419.44 млрд. долара. Това се равнява на 70% от Брутния вътрешен продукт на страната и е с 9% повече, отколкото Швейцария поддържаше преди финансовата криза. Дори Китай, който е най-големият чужд държател на американски дълг, поддържа валутни резерви, равняващи са 40% от Брутния вътрешен продукт.
Това повдига въпроса колко дълго централната банка на Швейцария може да си позволи да позволява това увеличение на валутните резерви, при положение, че е видно как икономиката й изпитва затруднения заради кризата в Европа.
Засега официалните лица отхвърлят вероятността курсът на франка отново да бъде направен плаващ, но посочват, че опасността за икономиката на страната е голяма, ако се допусне по-голямо поскъпване на франка, особено сега, когато данните за състоянието на икономиката са лоши. Те всъщност бяха очаквани, тъй като от месеци производствата в леката промишленост докладват за спад на поръчките.
Страховете на финансистите са, че ако франкът поскъпне въпреки полаганите усилия от страна на централна банка, може да се стигне до дефлация. След днешните новини ще се чака с интерес решението, което ръководството на банката ще вземе на редовното съвещание на 13 септември, идния четвъртък, точно седмица след заседанието на Европейската централна банка.

 
The Wall Street Journal
Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *