Швейцария загрижена от ”вноса” на фирми

Швейцарските власти са обезпокоени от нарастващия брой чуждестранни компании преместили корпоративните си централи в алпийската страна. Така те се възползват от ниските данъчни ставки в Швейцария, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Бягството“ на компаниите в Швейцария би могло да засили натиска на ЕС и САЩ върху страната, заявиговорител на швейцарската Федерална служба по външноикономически въпроси. Става дума за големи световни компании, които местят само малка част от персонала си в Швейцария и след това извличат полза от по-ниските данъци върху техните международни печалби.

Говорителят припомни, че преди време Брюксел и Вашингтон са изразили опасения, свързани с възможността на чуждестранните корпорации да се възползват от по-ниски данъци в някои кантони, отколкото швейцарските компании.

Коментарите се появяват няколко дни след като американската компания „Уедърфорд интернешънъл“ (Weatherford International Inc.), която е доставчик на услуги за петролната промишленост, бе листвана на фондовата борса в Цюрих, отбелязва АП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *