Швейцария: „Не“ на забулени лица в транспорта и обществени места

Предложението, направено от депутата от популистката дясна Швейцарска народна партия (най-голямата политическа формация в страната) Оскар Фрайзингер, беше прието със 101 на 77 гласа.  Предстои то да бъде гласувано в Кантоналния съвет (горната камара на парламента).
„В момент, когато несигурността по нашите улици нараства, все повече хора крият лицата си с качулки, маски или покривало за цялото тяло.  Това прави идентифицирането на тези хора невъзможно, което е особено притесняващ факт в случай на насилие или проверка на самоличността“, обясни Фрайзингер.
Според текста всеки, който се обърне към федерална, кантонална или общинска институция в служебните й функции, е длъжен да се представи с открито лице.  Хора с покрити лица нямат право да използват дори обществения транспорт.
Предложението предвижда властите да могат да забранят или ограничат достъпа на такива лица до обществени сгради, когато тази мярка би гарантирала сигурността на останалите.  Държавата трябва да може да изисква от свободните граждани в една свободна страна да бъдат с открити лица, смята Фрайзингер.
Франция първа в Европа въведе забрана за носенето на цяло покривало, последвана преди няколко месеца от Белгия.  На 16 септември холандското правителство, подкрепяно от крайнодясната партия на Геерт Вилдерс, реши да направи същото.
По-рано чрез референдум Швейцария забрани и строителството на минарета в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *