„Шел“ обмислят разширяване на дейността в Русия

Генералният директор на английско-холандския петролен гигант „Роял Дъч Шел“ Бен ван Бьорден каза на руския президент Владимир Путин, че иска да разшири дейността на компанията си в Русия, предаде Франс прес „Имаме дългосрочна визия за сътрудничеството с вашата страна и искаме да останем надежден партньор в дългосрочен план“, казал в разговора с Путин Ван Бьорден, цитиран от руските агенции. Той обяснил на руския президент, че „Шел“ желае да разшири платформата за добив на петрол и газ „Сахалин-2“ в Далечния изток, която вече доставя втечнен природен газ на азиатския пазар.

Този проект е с мажоритарен собственик руския енергиен гигант „Газпром“, като „Шел“ е главният миноритарен акционер. „Смятам, че сега е идеалният момент да се разшири този проект“, казал Бен ван Бьорден. Путин изразил задоволство и обещал, че руските власти ще окажат „подходящата административна подкрепа“ на проекта.

Срещата между Путин и Ван Бьорден е преминала в резиденцията на руския президент в Ново Огарьово край Москва. Тя отразява усилията на Кремъл да запази тесни връзки с големите европейски компании въпреки свързаните със ситуацията в Украйна политически напрежения, отбелязва АФП.

Владимир Путин вече проведе подобна среща на 26 март с шефа на германската компания „Сименс“ Джо Кезер. Тогава Кезер заявил, че има план за дългосрочни инвестиции в Русия. Поради влошаването на кризата в Украйна ЕС обмисля налагане на по-строги санкции на Москва. Някои страни с големи интереси в Русия, като Германия, Холандия и Италия са резервирани по въпроса поради опасението, че това може да навреди на икономиките им, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *