Шест банки пред рекордни глоби заради манипулиране на форекс пазара

Шест банки са изправени пред рекордни глоби във Великобритания, след като кредиторите започнаха преговори за постигане на споразумение с финансовия регулатор във връзка с действията им на валутните пазари.

Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland (RBS) и UBS са провели срещи с британската Комисия за финансов надзор (КФН) тази седмица, за да обсъдят подробностите във връзка с обвиненията за манипулиране на оценявания на 5,3 трлн. долара на ден форекс пазар, съобщиха пред Financial Times запознати със ситуацията. Двaма от тези хора смятат, че общият размер на глобата ще бъде 1,5 млрд. паунда.

По думите на запознатите със ситуацията едновременните преговори с шестте банки могат да приключат в рамките на осем седмици.

Очакваните глоби в размер на най-малко 200 млн. паунда за отделните банки ще надхвърлят наложената на UBS от британските власти санкция от 160 млн. паунда през декември 2012 г. Причината тогава бе международният скандал с манипулирането на LIBOR – усредненият лихвен процент, отразяващ лихвите, по които кредиторите предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар.

Както британската КФН, така и всички шест банки отказаха да коментират въпроса.

През миналия месец друг от големите кредитори на Острова – Lloyds Banking Group, се съгласи да заплати глоба в размер на 233 млн. паунда (370 млн. долара) на американските и британските власти, разследващи нейното участие в скандала около LIBOR.

Постигайки споразумение с властите, Lloyds последва британските си конкуренти от Barclays и RBS, които се съгласиха да заплатят съответно 285 млн. паунда (453 млн. долара) и 385 млн. паунда (612 млн. долара) през 2012 и 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *