Шефът на British Airways се отказа от 700 000 паунда премия

Изпълнителният директор на британската авиокомпания British Airways Уили Уолш се отказа от годишната си премия в размер на 700 000 паунда, въпреки че през 2007 г. печалбата на компанията е нараснала с 45 на сто, пише Би Би Си. Уолш обясни постъпката си с лошата организация при откриването на Терминал 5 на лондонското летище „Хийтроу“.

След края на финансовата година, завършила на 31 март, British Airways има 883 млн. паунда печалба преди облагането с данъци, което е с 45 процента над цифрите за предходната финансова година. Уолш определи резултата като „изключителен“, но заяви, че би било некоректно от негова страна да получи премия, дори без да се смята какво би написала пресата по този повод.

„Направих това, без да се съобразявам с реакцията на пресата. И по-рано заявявах ясно, че бях ужасно разочарован от начина, по който бе открит Терминал 5“, каза Уолш.

За първи път от 2001 г. насам акционерите на British Airways ще получат дивиденти, а служителите в компанията ще си разделят премия от 35 млн. паунда. В края на март откриването на новия терминал на лондинското летище предизвика отмяната на стотици полети, а хиляди куфари и чанти бяха загубени.

В края на април от ръководството на компанията обявиха, че щетите от хаоса на летището са достигнали 16 млн. паунда. Голяма част от тях обаче ще бъдат отразени в счетоводните документи на компанията едва за настоящата финансова година, защото откриването на терминала бе на 27 март.

Върху финансовите показатели през тази година може да се отразят и нарастващите цени на горивата. Средно за една година самолетите на British Airways изгарят 6 млн. тона гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *