Шок: Само 9% от 18-годишните младежи имат здрави зъби

Това сочи официалното национално проучване на Българския зъболекарски съюз. Столицата е едно от населените места, в които децата са с най-развалени зъби.
Около 29% от децата на около 5-6 години нямат кариеси, сочи проучването на зъболекарите. Колкото повече растат децата, толкова повече положението им се влошава, обясни проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина:
Само 1/3 от децата между 5 и 6 години имат здрави зъби. Има несъществена разлика между града и селото. При 12-годишните вместо да имаме най-доброто здраве на зъбите, на практика, ние имаме едно по-влошено състояние, отколкото е между 5 – 6 години. В селата процентът на здравите е останал само около 17. Общо 21% са останалите, което е 1/5 от децата. С напредване на възрастта, след като не са взети никакви мерки, процентът на незасегнатите от кариес намалява непрекъснато с всяка година, докато се стигне до един процент от 8% здрави за цялата страна.
18-годишните не просто имат кариес. Те имат средно по 6 развалени зъба, сочи проучването. Разликите по градове са големи, като един от най-засегнатите градове е София. Средно по 10 зъба с кариес имат младежите в столицата. Най-здрави са 18-годишните в Русе, Хасково, Плевен и Варна.
Също толкова сериозно е положението със здравето на венците. Само около 30% са младежите със здрави венци. В Благоевград този процент е 91 на сто, докато в Перник е едва 0,5% от прегледаните младежи са били без заболяване на венците.
Според зъболекарите една от основните причини за заболяването е невъзможността да се обхванат в профилактика всички деца от най-ранна възраст, както и ниският интерес от страна на родителите към денталното здраве на децата им.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *