Шофираме у нас с по-евтина застраховка

струва „Гражданска отговорност“ на „Алианц“

По-евтина застраховка „Гражданска отговорност“ ще купуват шофьорите, които имат намерение да карат автомобилите си само в България. Предложението е на „Алианц България“. Компанията прави отстъпка, ако собственикът на колата декларира, че няма да минава границата. Но ако впоследствие реши да излезе с автомобила в друга страна от ЕС, ще трябва да доплати, обясниха от компанията. Допълнителната сума ще зависи от срока до изтичане на застраховката. Например, ако решите да пътувате с кола в ЕС през следващия октомври, ще доплатите само за три месеца.

През следващите две години ще пътуваме в ЕС с автомобила си само ако имаме сертификат за наличие на застраховка, смятат от „Алианц България“. Издаването му ще струва около 10 лв. Клиентите на „Алианц България“, които са ползвали отстъпка за шофиране само в България, ще трябва да си доплатят за чужбина заедно с вземането на сертификата. Тази схема е много по-справедлива, защото хората, които няма да излизат с кола в чужбина, ще плащат по-малко, коментираха от дружеството. Тарифата на „Алианц“ за „Гражданска отговорност“ за 2007 г. е в сила от 1 декември. Задължителната застраховка ще струва от 65 лв. до 1000 лв. Сумата ще се изчислява по няколко критерия – къде се кара колата, какъв е опитът на шофьора, възрастта, семейното му положение, както и от направените катастрофи. Комбинациите за цената са над 60 000.

„Алианц България“ е първото дружество, което обяви, че ще продава по-евтини полици за коли, които се карат само в България. Все още не е ясно дали примерът му ще бъде последван от други компании. В момента повечето дружества все още продават застраховките на стари цени. Сега може да се купи полица за кола до 1300 куб. см и за 72 лв. Но се очаква цените плавно да растат нагоре.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *