Шофьорите на коли без винетка ще плащат 30 лева такса „компенсация“

Шофьорите на коли без винетка ще плащат 30 лева такса „компенсация“ . Водачите на леки коли, които са „забравили“ да се снабдят с винетка, ще плащат по 30 лева компенсаторна такса. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Резултат с изображение за винетки

Идеята е, че срещу тази такса шофьорите ще заслужат правото да продължат пътуването си. За тежките превозни средства „компенсацията“ ще е 70 лева. Този тип такси се въвеждат най-вече заради транзитните пътувания, когато МПС-то просто преминава през България, поело за другаде. От пътната агенция от години твърдят, че транзитните шофьори често „пропускат“ да платят пътната такса у нас и от това държавата търпи сериозни загуби, информира в.Сега.

Друго нововъведение е уикенд винетката. Плащането на такава такса ще даде шанс на т.нар. неделни шофьори, които рядко ползват републиканските шосета, да не дават излишни пари за по-дългосрочни винетки. Министър Аврамова съобщи, че уикенд винетката ще струва 10 лева и ще важи за времето от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя.

От 1 януари 2019 г. трябва да заработи новата толсистема, чрез която пътните такси ще се събират по електронен път. Така от Нова година досадните стикери, които досега лепяхме по стъклата на автомобилите, ще отидат в историята и ще бъдат заменени от виртуални електронни винетки. Цените се запазват като тазгодишните. През август е планирано да заработи същинската толсистема, която ще таксува тировете според изминатото разстояние.

Очаква се приходите от пътни такси да се увеличат в пъти след въвеждането на толтаксата. „Системата, която внедряваме, е сред най-модерните и гарантира, че няма как през страната да премине товарен автомобил, който да не плати“, обясни министър Аврамова.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *