Шофьорските курсове скачат до 1000 лева

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри предложението за увеличение на броя на задължителните часове кормуване за курсистите, за да бъдат допуснати до шофьорския изпит. Към момента бъдещите шофьори карат 31 часа на пътя, но според школите за обучение те не са достатъчни и трябва да бъдат увеличени до 45.

Резултат с изображение за Шофьорските курсове

Курсовете за подготовка на водачите струват между 650 и 800 лв. в зависимост от инструктора и града. „В момента се опитват за сметка на потребителя да решават проблеми на бизнеса. Самите школи очакват повишение в цената с 300 лв. Новината ви е, че цената ще стане 1000 лв.“, коментира пред „Сега“ председателят на Управителния съвет на Института за пътна безопасност Богдан Милчев, информира в.Сега.

На практика МОН изготвя учебните програми, по които да се обучават курсантите. От просветното министерство обаче отричат да са инициатори на предложението за увеличение на часовете. „Съюзът на българските автомобилисти са тези, които провеждат това обучение“, заявиха от пресцентъра на МОН. От асоциацията на автомобилистите пък бяха категорични, че не те са предложили идеята.

Според Богдан Милчев хората, които са прокарали това предложение, са председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов и председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев. „Те искат да се вдигнат часовете, без да предложат ново качество и нови програми, за да може да се увеличи заетостта на инструкторите, които нямат достатъчно работа“, смята Милчев. Георгиев и Иванов били членове на сформираната работна група по въпроса със заповед на министъра на образованието. За да бъде окончателно въведена промяната, е необходимо единствено одобрението на просветния министър Красимир Вълчев.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *