Шумен може да привлича израелски туристи

Шумен има потенциал да привлича израелски туристи, тъй като близките курортни комплекси и градове край Черно море като Варна, Несебър, Созопол и др. са сред техните предпочитани дестинации. Това заяви на пресконференция в Шумен посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан. Тя отбеляза, че много израелски туристи идват до Варна, до където има целогодишни полети от Тел Авив. По думите й има промяна на характеристиката на израелския турист у нас през последните години, идват повече семейства , повече туристи насочени към нещо специално, които имат интерес към фолклора, историята, археологията. „Бих казала сега топката е във ваши ръце, инвестирайте в маркетинг, накарайте хората да разберат, че само на 100 километра има какво да разгледат“, каза Лилиан в отговор на журналистически въпрос.
Тя отбеляза, че в Шумен се е срещнала с кмета на града Любомир Христов, с ръководството на Шуменския университет, с областния управител Донка Иванова, разучавайки възможности за сътрудничество. Също така ще потърсим израелски град с който да се побратими Шумен, уточни Лилиан.
В отговор на журналистически въпрос тя каза, че основните израелски инвестиции в България са в IT-сектора , здравеопазването и медицината,  земеделието и съвсем малка част – в индустрията . „Смятам, че профилът на инвеститора от Израел много се промени, особено след настъпилата икономическа криза. Преди те бяха съсредоточени изключително в недвижимите имоти“, отбеляза посланикът на Израел в България.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *