Щатската икономика се нуждае от подкрепата на Фед

Въпреки мрачните очаквания на Федералния резерв за възстановяването на американската икономика, двама пазарни наблюдатели разсъждават пред CNBC върху това как може тя да се засили.
“Мисля, че Федералният резерв трябва да похвали икономиката. Политиката на централната банка е добре позиционирана”, заявява Джон Райдинг, основател и главен икономист на RDQ Economics.
“Това, което осуетява създаването на работни места не е размерът на паричното предлагане или пък нивото на лихвите. Проблемът е в перспективата за повишения на данъците през следващата година, както и в нуждата от фискална политика, която да реши въпроса с растежа на икономиката”, смята той.
Според него най-добрият начин за постигане на растеж се състои в предлагането на икономически стимули, а не в намаляване цената на капитала.
Един от проблемите е, че тежестта на стимулирането пада върху Фед, тъй като „ръцете на фискалната политика са вързани”, счита Брайън Фабри, главен икономист за Северна Америка в BNP Paribas.
”Централната банка трябва да предприеме нещо, понеже фискалната политика в момента се прави на парче – малко пари за безработните, малко за местните власти, и т.н.”, мисли икономистът.
”Икономиката има нужда от гориво, и то струва ми се трябва да бъде осигурено от Федералния резерв”, завършва той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *