Щатската икономика с рекордна 11-та годишна експанзия

Щатската икономика навлезе в рекордната си 11-та година на експанзия. Настоящото възстановяване започна през юни 2009 г. и продължи 121 месеца, като прехвърли предишния рекорд от 120 месеца, за периода от 1991 до 2001 година.

Снимка: iStock

Щатската икономика навлезе в рекордната си 11-та година на експанзия. Настоящото възстановяване започна през юни 2009 г. и продължи 121 месеца, като прехвърли предишния рекорд от 120 месеца, за периода от 1991 до 2001 година.

За ръста обаче, бе необходимо доста време да се материализира, като той е неравномерен. Докато безработицата е при най-ниското си ниво от 49 години насам, при ниво от 3.6%, темпът на сегашната експанзия е най-бавната в съвременната епоха.

Брутният вътрешен продукт, който е мерило на икономическия растеж, се повишава средно с 2.3% на година, след като САЩ излезе от рецесия в средата на 2009-та година. И за първи път след Втората световна война икономиката не успя да достигне 3% годишен растеж през нито една календарна година.

„Щатската икономика не успя да достигне до обичайната ситуация в общия икономически растеж, който обикновено имаме след излизането от рецесията и навлизането в експанзия“, според старши икономиста Сам Булард от Wells Fargo Securities. „Обикновено имате 4% ръст за известно време.“

Въпреки това, акциите се радват на възходящо нарастване, индексът S&P 500 е нараснал с повече от 220% от началото на юни на 2009 г. до момента, Dow Jones – с 215%, а технологичният Nasdaq Composite Index – с 340% за този период, според статистиката на FactSet.

И въпреки, че икономистите продължават да коментират причините за по-слабото възстановяване на икономиката, истината е, че икономиката на САЩ е растяла по-бавно всеки път, когато нова фаза на експанзия се е появявала след рецесия. Тенденцията датира десетилетия назад, информира infostock.bg.

Някои стратези и икономисти твърдят, че има причина да бъдем оптимистични от по-слабото разширяване. Мисленето е, че бурната експанзия може да доведе до по-тежка рецесия, докато периодът на по-бавен растеж е малко вероятно да генерира дисбалансите, които обикновено са съпътстващи ускорените икономически бумове.

Всъщност най-големият риск за икономиката в момента е политически: твърдата позиция на президента Доналд Тръмп по отношение на търговията с Китай, Мексико, ЕС и други, която е разстроила, както националните, така и световните икономики.

„Нарастващите ни опасения са, че настоящите тенденции ще отслабят световната икономика, оказвайки влияние върху способността ни да нараства през 2020 г. и след това“, според Сам Булард.

Последното проучване на производството на ISM показа спад до 51.7 пункта през юни от 52.1 пункта предходния месец, което отразява факта, че производствената активност е нараснала с най-бавни темпове от две години през изминалия месец. Стойност над 50 пункта, все още отчита подобряване на условията.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *