Щетите от наводненията са поне половин милиард

490 млн. лв. са щетите, нанесени от наводненията това лято до 21 юли. Това каза пред „Сега“ директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Това означава, че сумата ще нарасне още, когато се опишат щетите от миналата седмица в Габрово и Северозападна България.

Страната ни се надява на помощ от Фонда за солидарност на ЕС, но и вчера не бяха съобщени подробности за искането. Експерти са изготвили доклад за щетите, който е бил утвърден от Министерския съвет миналата сряда, обясни Николай Николов. Според него днес докладът трябва да пристигне в Европейската комисия и от там да ни върнат предложения как и с колко ще бъде подпомогната България.

В последното пострадало място – Мизия, водата все още е прекалено висока и са нужни поне три дни, за да се оттече. Едва тогава ще започнат дейностите по разчистване. Засега е известна една жертва на наводнението – 63-годишен мъж, все още няма потвърдена информация, че е загинала и жена. Прокуратурата е образувала досъдебно производство за смъртния случай срещу неизвестен извършител. Заради стихията бяха евакуирани над 800 души, досега са установени 80 разрушени постройки.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски описа ситуацията като апокалиптична, въпреки че вчера водата спадна с около 70 сантиметра. „Евакуираните хора са настанени в кв. „Лазар Драганов“ в най-високата точка на града. Друга част са настанени при близки и роднини, а останалите са в другата висока точка, където се намира детската градина на града, но там са пострадалите и болните“, обясни Крушовенски. По думите на директор мениджмънт на БЧК Ясен Сливенски мащабът на бедствието в цялата област е много голям. БЧК продължава да подпомага бедстващите райони с всичко необходимо, но провизиите са на свършване, алармираха вчера от организацията и призоваха за помощ.

По предварителни данни на Агенцията за социално подпомагане 493 семейства са пострадали от наводненията в Мизия, в Крушовица са 150, а в Бяла Слатина – 200. Служители от териториалните структури на АСП в област Враца вчера започнаха да приемат молби за еднократната финансова помощ до 325 лв., която се дава за покриване на инцидентни нужди. Адемов обясни, че са назначени 75 безработни в Мизия, които са на разположение на кризисния щаб. Според кмета на града тези хора са достатъчни. В Оряхово са назначени 120 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *