Ще вдигнат банковата тайна по сметките в Корпоративна банка

Съдът е разрешил банковата тайна по сметките на клиентите, теглили кредити и внесли депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде вдигната. Това бе поискано от прокуратурата пред Софийския районен съд във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.

Решението за вдигане на банковата тайна е било получено днес от прокуратурата. По този начин държавното обвинение ще може да научи кои са вложителите в банката, както и имената на нейните кредитополучатели.

Тъй като решението е публично, ще стане ясно кой какви средства, кои фирми и физически лица имат вложени пари в Корпоративна търговска банка.

Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване. В него трябва да се фиксира периодът, за който се вдига банковата тайна.

Тя покрива фактите и обстоятелствата, които касаят наличностите и операциите по сметките и депозитите на клиентите на банката. С налагането на банкова тайна се гарантират както интересите на клиентите, така и на самата финансова институция. Задължението за защита на банковата тайна предвижда забрана за ползване на такава информация и нейното разгласяване.
Междувременно правителството днес реши държавата да изтегли нов заем, за да гарантира финансовата стабилност на страната и да реши проблемите с КТБ и в здравеопазването. Предложеното увеличение на държавния дълг е с нови 3.4 млрд. лв., каза министърът на финансите Петър Чобанов. Панираният към момента дълг е 4.4 млрд. лв. за 2014 г. От новия дълг 725 млн. лв. ще отидат за покриване на дефицита, а останалите 2.7 млрд. лв. са за мерки, подкрепящи финансовата стабилност, които касаят проблемите в Корпоративна търговска банка. Над 8 милиарда лева има във фискалния резерв, което се явява стабилен буфер, посочи финансовият министър. По думите му, все още продължават консултациите между политическите сили по въпроса дали да се приеме специален закон за случая с КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *