Ще наложат ли задължителна ваксинация в ЕС

Определена категория служители в някои от държавите от ЕС ще бъдат задължени да се ваксинират срещу коронавирус. Как се отнасят към перспективата за задължителната ваксинация различните държави в Европа и има ли действаща правна база за подобно изискване, разказва „Дойче веле”.

istock
istockФранция: Макрон призова сънародниците си да се ваксиниратПрезидентът на Франция Еманюел Макрон направи на 12 юли телевизионно обръщение към нацията, което събра повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол. В него той добави допълнителен импулс на ваксинационната кампания в страната. Предложените от него мерки засягат медицинските работници: ако служителите в болници и в домове за възрастни не се ваксинират до септември, рискуват да загубят работата си. Освен това държавният глава изброи и въвеждането на ограничения за неваксинираните.Френските власти реагират на разпространението на по-заразния щам Делта с призив за задължителна ваксинация. До момента изцяло неваксинирани във Франция са около 39% от жителите на страната, информира pariteni.bg.След изявлението на Макрон почти 1 милион французи се записаха за ваксиниране. Според данните на сайта Doctolib, това са предимно млади хора на възраст до 35 години.

istock
istock

На 14 юли 19 000 души в цялата страна излязоха по улиците в знак на протест срещу обявените от президента Еманюел Макрон мерки, задължаващи здравните работници да се ваксинират и да бъде въведена здравна карта за ваксина за повечето обществени места. Полицията в Париж използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.Германия: Няма да има задължителна ваксинация

Малко след като бе съобщено за въвеждането на задължителна ваксинация в други държави, властите в Германия дадоха ясно да се разбере, че са на противоположна позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се ваксинират против своята воля. Канцлерът Ангела Меркел обяви това решение на 14 юли в непривичен за нея твърд тон: „Не смятаме да вървим по предложения от Франция път. Ние вече заявихме, че задължителна ваксинация няма да има”, каза тя.

 

Изявлението на Меркел едва ли ще предизвика сериозен обществен отзвук – при цялото желание на властите да проведат в Германия всеобща задължителна ваксинация, това изглежда нереалистично. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е гарантирано от конституцията на Германия. Естествено, има изключения, при постъпване в детска градина или на училище децата трябва да се ваксинират срещу дребна шарка. Такава ваксина се изисква и от служителите в обществените и медицинските институции, включително за възпитатели и учители. Търсещите убежище и бежанците също са задължени да си направят тази ваксина не по-късно от месец след настаняването си в общежитие.

Великобритания: Карантинните ограничения отпадат напълно от 19 юли

Участието на националния отбор на Великобритания на Европейското първенство по футбол предизвика възторг сред хиляди футболни фенове. А тълпата от зрители на стадион „Уембли” без защитни маски и без спазване дори на минимална дистанция предизвика критики в цял свят.

istock
istock

Премиерът Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Няколко седмици по-рано правителството обяви задължителна ваксинация за служителите в домовете за възрастни. Това изискване важи за фризьорите и другите заети в областта на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. В същото време британският премиер, под натиска на общественото мнение обявява едно по едно смекчаване на ограниченията. Според плановете от 19 юли те ще бъдат отменени напълно.Гърция: Броят на заразените се увеличава

Гръцкото правителство се опитва да поеме контрола над пандемията в страната с помощта на твърди изявления и решения.

„Не възнамеряваме отново да затваряме цялата държава заради отношението на някои хора към ваксинирането”, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в началото на седмицата. Скоро жителите на страната ще имат право да посещават закритите помещения в ресторанти и културни институции само при наличието на документ за ваксинация.

Медицинските работници и служителите в домовете за възрастни също са длъжни да се ваксинират, в противен случай ще бъдат отстранени от работа.

Според експертите една от основните причини за увеличения брой на заразените е възобновеният в страната клубен живот и нощните купони на младите. Отчитайки нестабилното състояние на гръцката здравна система, очаквано гръцките власти бият тревога.

istock
istock

В Атина около 5 хиляди души – противници на принудителната ваксинация, излязоха в сряда да протестират срещу обявената от правителството предстояща задължителна ваксинация за определена категория служители. Те издигнаха плакати с надписи „Свобода!“, „Без изнудване!“, „Без тероризъм!“, икони, кръстове, развяваха гръцки знамена и скандираха лозунги срещу ваксинацията.Чехия: Задължителната ваксинация е въпрос на време

В Чехия всички деца трябва да бъдат ваксинирани срещу 9 заразни заболявания, включително дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит В, морбили, рубеола и паротит. Без тях децата не могат да бъдат приети в нито една детска градина или училище, а родителите на неваксинираните деца биват глобявани.

В страната не се води публичен дебат по този въпрос. Може би това се дължи и на факта, че през пролетта твърдата линия на чешкото правителство беше подкрепена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). В решението на съда се посочва, че чешката здравна политика „във всеки смисъл“ е в интерес на децата.

Предвид позицията на чешките власти е напълно възможно коронавирусната ваксина също да стане част от задължителната програма за ваксинация. Според института „Роберт Кох“ броят на чешките жители, напълно ваксинирани срещу COVID-19, е само 36%, което в сравнение с други страни от ЕС е относително ниско.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *