Ще останем ли без БГ плодове и зеленчуци

Ще останем ли без БГ плодове и зеленчуци . До 4-5 години секторите овощарство и зеленчукопроизводство може да фалират заради ниските държавни и европомощи. Това стана ясно по време на конференция по бъдещата Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСПБ с участието на председателя на комисията по земеделие в Европарламента Чеслав Адам Шекерски (ЕНП, Полша) и членовете й от България Владимир Уручев и Момчил Неков.

Резултат с изображение за български плодове и зеленчуци

По думите на Неков в австрийската провинция Южен Тирол делът на субсидиите за плодове и зеленчуци са 4,6% от стойността им, а в България – 2-3 на сто. Има риск тези сектори у нас да фалират до 4-5 години, защото няма да са конкурентни, предупреди той. „За това моментално трябва да искаме поне двойно увеличение на субсидиите за тези 2 сектора у нас. Другото, за което настояваме всички, е по-голяма обвързана подкрепа, повече пари за литър мляко за сметка на директните плащания“, каза още той.

Владимир Уручев обясни, че по първия стълб, засягащ и производството на плодове и зеленчуци, България трябва на държавно ниво да види рамката, дадена от ЕК и максимумът, който може да се използва да се насочи към тези сектори, информира в.Монитор.

Момчил Неков смята, че парите от ОСП трябва да се ползват от истински земеделци, а не от кандидати за субсидии. Чеслав Адам Шекерски от своя страна добави, че важна тема за България са таваните за субсидиите. „Става дума за концентрацията на земи, която е прекомерна. Земята е обектът на спекулации и се правят опити за инвестиране на капитал в земя. За нас е изключително важно поземлената собственост да е в ръцете на производителите, които реално обработват земята и разчитат на нея за поминъка си. Не става дума за притежаването на земя, а за заетост в селското стопанство.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *