Ще получаваме по 800 млн. лева на година от тол системата

Над 800 млн. лева приходи годишно се очаква да генерира новата тол система. Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Николай Нанков на депутатско питане на Георги Гьоков от БСП.Ще получаваме по 800 млн. лева на година от тол системата.

Резултат с изображение за тол система

Нанков припомня, че се планира системата да заработи поетапно, като с един месец предсрочно – от 1 януари 2019 година ще бъде въведена т.нар. електронна винетка за колите. Тол таксуването за ТИР-те над 3,5 тона пък ще заработи от август догодина.

Световната банка, която е консултант по изграждането на системата, е разработила 18 различни сценария за възможните приходи и разходи от нея, в зависимост от таксите за електронните винетки и електронното таксуване за камионите.

Така годишните приходи биха варирали между 661 млн лева до 1,49 млр. лева от 2019 година. В отговора си обаче Нанков обяснява, че очакванията са чрез двете системи да се генерира приход над 800 млн. лева, което пък щяло да позволи повече средства за ремонт на пътища. За експлоатиране на тол системата разходите са между 148 млн. и 253 млн. лева, информира в.Монитор.

Социалистът пита министъра и колко километра пътища биха се ремонтирали с парите от тол-а. В тази връзка Нанков отговаря, че се предвижда  50% от парите да бъдат насочвани за строежа на основни пътни артерии, които са разположени предимно в Северна България и дава за пример магистрала „Хемус“, скоростния път от Видин до Благоевград, магистралата Русе – Велико Търново. Другите 50 на сто от приходите ще се използват за рехабилитация на старите пътища. Нанков припомня, че към момента 8000 км от републиканските пътища са в лошо състояние. Планираме след 6-7 години пътната мрежа да бъде ремонтирана изцяло, казва още Нанков.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *