Ще продължи ли да поскъпва златото

В петък щатският долар продължи да поскъпва спрямо кошницата от валути, след като записа повишение с 0.15%. Това се случи след повишение в индекса на вносните цени с 0.2 процентни пункта до 0.4%. Очакванията на финансовите анализатори бяха за ръст с 0.1 процентни пункта до 0.3%. Увеличението бе постигнато благодарение на повишението на цените на бензина с 5.8% през месец януари.

Едно от най-очакваните събития този уикенд беше срещата между Шиндзо Абе и Доналд Тръмп, на която двамата обсъдиха съвместни инфраструктурни проекти на стойност 450 млрд. долара. Добрият тон между двамата бе в разрез на критиките, отправени от Тръмп преди няколко седмици, в които той упрекна Япония в нелоялна търговия, свързана с евтината валута на Япония, с чиято помощ подпомагат автомобилния сектор. Добрият тон между двамата продължи и след новината за изстреляна балистична ракета от Северна Корея към Японско море. Доналд Тръмп посочи, че „застава на 100% зад своя велик съюзник“. Рано тази сутрин японската йена записа леко поскъпване спрямо щатския долар до 113.61 йени за долар.

Златото приключи изминалата седмица с над 1% повишение с оглед на променливата геополитическа обстановка. Златото записа 6 седмични повишения в последните 2 месеца, а очакванията на анализаторите са за продължение на възходящата тенденция при ценния метал до 1 250.00 долара за тройунция. Петролът от своя страна също записа сериозни повишения през изминалата седмица, след като в петък ОПЕК съобщи, че са достигнали 90% от договорените нива за съкращаване на добива. Лекият суров петрол се повиши с 1.62% до 53.76 долара за барел, като все още продължава да се търгува в рейндж между 50 и 55 долара за барел. Пробив над горната граница ще доведе до рязко поскъпване на петрола до около 60 долара за барел, смятат анализаторите.

Европейските индекси приключиха седмицата разнопосочно в очакване на срещата между Абе и Тръмп. Лондонският UK100 се покачи с 0.4% до 7 262.40 пункта, а германският DAX30 се понижи с 0.2% до 11 673.85 пункта. Индексите зад Океана записаха нови върхове в края на изминалата седмица, информира investor.bg. Индустриалният Dow Jones се покачи в петък с 0.5%, а широкият S&P500 с 0.4% – съответно до 20 270.45 и 2 316.03 пункта. Акциите на Activison Blizzard и Sears Holdings Corp. се повишиха с 19% и 25% след добрите корпоративни отчети на двете компании.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *