Ще се вдигат ли лихвите по заемите

В близо бъдеще е възможно банките да започнат да вдигат лихвите по кредитите. Дори и да не се случи скоро, повишаване със сигурност ще има. Такава прогноза направи икономистът Лъчезар Богданов. Според думите му причините ще са в повишаването на лихвените нива, които се определят от централните банки.

„Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят. Който в България си прави бизнес план, че тези лихвени нива ще продължават в следващите 5, 10 или 15 години, си прави грешно сметката”, обясни експертът пред бТВ.

Той допълни, че в еврозоната започват да се натрупват фактори, които някакси бутат в посока решение централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години.

Богданов изтъкна, че българската икономика сега е много повече интегрирана с европейската. „Ако износът ни на стоки и услуги преди 8-9 години е малко над 32-33 млрд. лева, сега е 66 млрд., тоест двойно повече стоки и услуги изнасяме. Съответно при външен шок много повече бизнеси, било в сектора на услугите или в промишлеността, ще го усетят”, прогнозира експертът. „Дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика като нашата да бъде някакъв остров“, допълни Богданов.

По думите му при всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България. „В 2008 г. влязохме в криза на свръзадлъжнялост в развития свят – твърде много кредити, излязохме с още повече. В глобалната икономика бизнес и правителства са добавили над 42 трилиона долара дълг за последните 8 години”, изтъкна икономистът.

„Засега късметът или стечението на обстоятелствата е, че централните банки държат лихвите на практика нулеви. В еврозоната, въпреки всички тези реформи, всъщност в сравнение с преди кризата имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На практика правителствата спасиха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на практика лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат, защото цената на капитала не е нула. Няма как да очакваме, че поколения наред хората няма да очакват възвръщаемост от спестяванията си”, посочи Богданов.

„Централните банки провеждат абсолютно целенасочено тази политика, в един момент ще спрат да го правят – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработницата спадне още, когато трудовият пазар прегрее, заплатите започнат да растат по-бързо. На практика в Европа се чака кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите”, отбеляза той, информира inews.bg.

Според него инвестиционни проекти, включително бизнеси, които се крепят единствено на очакването на безкрайни нулеви лихви и безкраен достъп до нов капитал, тоест бизнес, който се крепи единствено на възможността да получава свеж ресурс от финансовите пазари, без реално да създава стойност и доход, в един момент ще бъдат прекратени. „Кога точно – никой не може да прогнозира“, каза Богданов.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *