Южна Корея предлага обединение на Северна Корея

С предложение за триетапна програма за обединение със Северна Корея излезе южнокорейският лидер Ли Мюн Бак, съобщи агенция Синхуа. Това стана по време на реч на церемония по случай 65-годишнината от освобождаването от японска окупация.

Президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак изрази увереност, че двете корейски държави един ден ще се обединят. Той посочи, че е необходима нова парадигма на междукорейските отношения. Двете страни трябва да изберат съвместното съществуване, а не конфронтацията, прогреса, а не стагнацията, предаде БГНЕС.

Ли Мюн Бак призова ръководството на комунистическия Север реалистично да погледне на ситуацията и да не се бои от промени. Обединението според него може да премине в три етапа: установяване на мир на Корейския полуостров на основата на обявяването му за зона свободна от ядрени оръжия, образуването на междукорейска икономическа общност за интеграция и развитие на сътрудничеството с цел постигане на подем в севернокорейската икономика.

След това според думите на Ли Мюн Баккорейците могат да преодолеят различията си и да създадат единна държава, в която да са защитени правата на всички граждани.

Говорейки за конкретни мерки президентът предложи да се въведе специален данък, за да бъдат събрани парите, необходими за осигуряване на процеса на обединение. Според оценки на комисия на южнокорейския парламент създаването на единна Корея ще струва на Сеул сума, надхвърляща 1,3 трилиона долара. Някои анализатори пресмятат, че за да бъде събрана тя, на гражданите на Южна Корея ще се наложи в продължение на 60 г. да плащат с 2% по-високи данъци отколкото сега.

Допитванията показват, че над 60% от жителите на Южна Корея са за създаване на единна държава, но в далечна перспектива предвид високите разходи за обединението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *