Юли донесе надежди за стабилизиране на трафика на летище София

След два трудни месеца юли възвърна надеждите за стабилизиране на трафика на летище София, съобщиха от пресцентъра на летището. Общите резултати все още са по-ниски в сравнение с юли миналата година, но се наблюдават и положителни тенденции при международните редовни линии, които обхващат над 90% от пътникопотока на столичното летище.
Чуждестранните авиокомпании, които изпълняват целогодишни полети по разписание до и от София, са превозили с 8,3% повече пътници в сравнение със същия период на 2008 г. При българските авиопревозвачи също се наблюдава подобрение в сравнение с предишните кризисни месеци. По вътрешните линии до черноморските летища през юли са пътували с 13% повече пасажери, отколкото през същия месец на миналата година.
Известно оживление има и в бизнес авиацията въпреки сезона на летните почивки. През юли броят на полетите е със 70 повече от „деловия” месец юни, макар че е все още рано да се говори за преодоляване на кризата поради спада от 9% на годишна база, посочват от летището.
Свиването на световния стокообмен продължава да оказва негативно влияние върху авиационните товарни превози, който е най-критично засегнатият сектор в индустрията. Това се сочи като причина и за продължаващия спад на товаропотока на летище София – в по-голяма степен при специализираните превози с товарни самолети, където обработените обеми драстично са намалели.
Общо през юли 2009 г. на летище София са кацнали и излетели 4146 въздухоплавателни средства, което е с 5,5% по-малко спрямо 4389 през юли 2008 г.
За същия период са изпратени и посрещнати 292 752 пътници – само с около 5 хиляди по-малко от предходната година, основно по туристически чартъри, посочват от летището.
Обработените през юли товарни и пощенски пратки са 1142 т, което е спад от 33% от тонажите през същия месец на 2008 г.
Най-натоварен през месеца е бил последният петък (31 юли), когато през двата терминала на летището в столицата са преминали общо 10 783 пътници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *