Юрген Рот към Борисов: Защо не пипате ТИМ?

Въпреки напредъка в редица области, българските власти не правят достатъчно срещу организираната икономическа престъпност. Това заяви германският разследващ журналист и писател Юрген Рот снощи, по време на конференция в Брюксел с участието на вицепремиера Цветан Цветанов, предаде БНР.

„Нищо не беше направено срещу групировката ТИМ, нито срещу олигарсите в различни страни, които в миналото бяха свързани по един или друг начин с така наречените властови кръгове около настоящия премиер Бойко Борисов. Отдавна му изпратих отворено писмо да предприеме нещо срещу структурите на ТИМ – без резултат. А интересното е, че и шефът на митниците Ваньо Танов ги обвини в пране на пари и участие в организирана икономическа престъпност – и пак нищо не последва“, заяви Юрген Рот, според когото това какво ще се случи с ТИМ е тест за българското правителство.
От своя страна министър Цветан Цветанов заяви: „Всеки, който е прекрачил закона, съвсем нормално е да очакваме предстоящо разследване. В началото на демокрацията бяха създадени много силови структури. Много от структурите преминаха в белия бизнес. Сами разбирате, че това е един изключително труден и сложен процес и аз не бих искал да се ангажирам с някакви срокове в каквато и да било посока. Но това, което ви уверявам, че, който не спазва българското законодателство, съвсем нормално е, че ще бъде разследван и ще бъдат търсени съответните наказателни отговорности.
Нямам абсолютно никакво притеснение към когото и да е било. Но все пак не искам да влизам в някаква фикс идея за нещо, което в момента, все пак, трябва да имаме достатъчно доказателства, които да кореспондират с нарушенията, които са свързани с европейското и българското законодателство“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *