Япония и САЩ дават военен отпор на Китай

Предоговарянето цели да даде на Япония по-голяма роля в регионалната сигурност, с която страната да се противопостави на нарастващата военна мощ на Китай, предава WSJ.
Споразумението за преразглеждането на насоките е първото такова от 15 години насам. То е било сключено в петък вечерта между японския заместник-министър на отбраната и колегата му от САЩ.
Новите насоки ще променят отбранителния пакт между двете страни, ратифициран в далечната 1987 г.
„Тъй като сме свидетели на грандиозен възход на Китай, Япония и САЩ трябва заедно да обмислят как да се защитят от последиците от него“, коментира пред WSJ, японският заместник-министър на отбраната.
Той обясни, че преговорите са насочени към разширяване на двустранното сътрудничество и преразглеждане на разпределението на отговорностите между двете държави със засилване на военната ролята на Япония.
САЩ от своя страна започват да „ребалансират“ своите дипломатически връзки в Азия и да прегрупират на войските си. Американският министър на отбраната, Леон Панета ще посети три страни в региона по-късно този месец: Австралия, Тайланд и Камбоджа.
От своя страна министърът на отбраната на Япония каза на пресконференция вчера, че се надява на диалогът със САЩ, в съчетание с други преговори в областта на отбраната, да доведе до корекция на японските закони, която да позволи на армията, известена като сили за самоотбрана, да приема по-големи отговорности в чужбина.
Японски депутати активно лобират за премахване на законовата забрана на правото да се упражнява колективна самозащита. Подобен ход ще позволи на японската армия да осъществява военни мисии извън територията на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *