Япония отбеляза рекордно висок излишък по текущата сметка

Япония отчете най-големия си излишък по текущата сметка през май от 2007 г. насам с оглед на силните постъпления от чуждестранни инвестиции и наплива от чуждестранни туристи, съобщават от БНР.

Излишъкът по текущата сметка, най-широкият измерител на търговията в Япония с останалия свят, достигна 1,881 трлн. йени, с което надхвърля повече от три и половина пъти резултата, отчетен година по-рано по данни на Министерство на финансите. Равнищото надхвърля и прогнозните на анализаторите за 1,542 трлн. йени.

Това е четвърти пореден месец, в който Япония бележи излишък от над 1 трлн. йени. Страната записва силни излишъци през последните месеци, след като слабата местна валута влияе положително върху възръщаемостта на чуждестранните инвестиции в йени.

Излишъкът по първичния доход през май е с 38% по-висок на годишна база и достига 2,013 трлн. йени.

Рекордният брой чуждестранни туристи в Япония също подкрепя покачването на излишъка по текущата сметка. Балансът на туризма, който се изчислява като от приходите от японските туристи в чужбина се извадят чуждестранните туристи в Япония, показва негативни резултати за осми пореден месец през май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *