Япония регламентира ползването на биткойни със закон

По този начин властите ще могат да контролират транзакциите и да се борят срещу финансови измами

Използването на виртуалната валута биткойн вече е регламентирано със закон в Япония. По този начин властите ще могат да контролират транзакциите и да се борят срещу финансови измами, пране на пари и финансиране на тероризма.

Друга цел, която правителството е поставило пред мярката, е да защитава по-добре интересите на потребителите.

Текстът уточнява, че опериращите с тази виртуална валута имат задължението да се регистрират към Агенцията за финансови услуги и че хората, откриващи си сметки, за да извършват транзакции с биткойни и разплащания с тях, също трябва да доказват самоличността си.

За разлика от другите реални валути като еврото или долара например, биткойнът не се контролира от никаква централна банка.

Новият закон влиза в сила след една година.

Досега в Япония нямаше закон, който да обхваща и дейностите с биткойни. Това постави властите в сериозно затруднение, когато в началото на 2014 г. трябваше да реагира на т. нар. афера MtGox. Японската прокуратура официално обвини в петък основателя на фалиралата борса за обмяна на биткойн MtGox в присвояване, след изчезването на стотици милиони долари, обменени от виртуалната валута, допълва БГНЕС. Собственикът й – французинът Марк Карпелс, бе задържан от властите и все още е в ареста в Япония по подозрения за крупна финансова измама.

 

econ.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *