Япония се намира в рецесия

Анкетирани от Bloomberg икономисти, изчисляват, че икономиката се е свила с 4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.Япония се намира в рецесия.

Резултат с изображение за „япония икономика“
Япония се намира в рецесия, а икономиката ѝ е на път да се свие още повече на годишна база през 2020 г., заявяват някои анализатори след отчитане на въздействието на епидемията от коронавирус и най-новите разочароващи икономически данни, информира Bloomberg.

Ефектът от вируса се разглежда като фактор, който насочва икономиката на островната страна в посока надолу за второ поредно тримесечие в началото на 2020 г. Данните от петък показват, че разходите на домакинствата се влошават, което предполага, че в края на миналата година икономиката се е свила с повече, отколкото първоначално се смяташе, информира investor.bg.

Икономистът от Aberdeen Standard Investments Говинда Фин прогнозира свиване от 0,2% през 2020 г., макар че отдава вината за това по-скоро на политиката, а не толкова на вируса. Той казва, че правителството би трябвало да направи повече, за да подкрепи икономиката след октомврийското увеличение на данъка върху продажбите и слабото търсене в чужбина.Япония се намира в рецесия.

„Ако Министерството на финансите може да научи един урок от Централната банка на Япония, това е, че очакванията са от значение“, каза Фин, като заяви, че пакета от стимули на премиера Шиндзо Абе не представлява увеличение на разходите.

Абе каза по-рано в петък, че ще използва бюджетни резерви, за да подготви мерки за спешни разходи през следващата седмица в отговор на епидемията от коронавирус.

Резултат с изображение за „япония икономика“

Анкетирани от Bloomberg икономисти, изчисляват, че икономиката се е свила с 4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година. Тези, които прогнозират свиване през първото тримесечие и рецесия, все още са малцинство, а средната прогноза за икономическия ръст през 2020 г. възлиза на 0,5%.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *