Абрамович си купи златна мина в Чукотка

Компанията на Роман Абрамович „Милхауз Кепитъл“, купи златното находище „Двойное“ в Чукотка, пише руският вестник „Ведомости“.

Източници, близки до ръководството на компания, са потвърдили сключването на сделката, но отказват повече информация. Според експерти, находището е струвало на „Милхауз Кепитъл“, която управлява голяма част от активите на милиардера, между 50 и 70 млн. долара. Общото състояние на Абрамович, по класация на сп. “Форбс”, се оценява на 19,2 млрд. долара. „Двойное“ е едва първият актив, придобит от Абрамович в Чукотка. По информация на изданието, компанията възнамерява в най-скоро време да придобие още няколко находища в района, а в бъдеще смята да разшири дейността си и в съседните региони – Магаданска област и Якутия. Най- богатият руснак стана губернатор на Чукотка през 2000 година. През 2005 г. мандатът му беше удължен за още пет години. Първото нещо, което направи Абрамович след назначаването си, бе да се регистрира в Чукотка, където започна да плаща данъците си. Това веднага се отрази върху просперитета на региона, който увеличи приходната част на бюджета си в пъти.

Преди две години губернаторът обяви намеренията си по време на втория мандат да повиши “равнището на живота и благосъстоянието на населението на окръга”. През пролетта тази година стана ясно, че в губернията ще се появят два големи промишлени възела за добив на злато, сребро, газ и нефт. Към находищата на Чукотка вече са проявили интерес крупни рудодобивни компании – канадската „Кинрос“ и австралийската „БНП Билитън“. Интерес към проекти в този район имат и “Газпромнефт” и „Хайланд Голд“. Първият вицегубернатор на Чукотската автомна област Андрей Городилов е заявил, че стратегията за развитие на региона до 2020 г. предвижда увеличаване на ежегодния добив на злато от сегашните 4,5 т. до 30-50 т. “За тази цел ние привличаме инвеститори и приветстваме появата на такъв инвеститор като „Милхауз“, добавя той.

Според експерти, Абрамович е подбрал много подходящо за инвестиции в златодобива време. Вчера в Ню Йорк златото струваше 666 долара за унция. До края на годината средната цена може да се доближи до 700 долара, а следващата година се очаква нарастване до 750 долара. Анализите показват, че запасите на „Двойное“ са около 260 000 унции със средно съдържание на злато в рудата от 15 грама на тон. По стандартите това не е голямо находище, но е с доста високо съдържание на злато. Съсобственик на една от компаниите за златодобив не е учуден от желанието на Абрамович да добива злато в Чукотка. Това е един от най-труднодостъпните региони и дълго време не е бил проучван. Затова тук могат да се намерят находища равни по запаси и качество на руската мина за злато и сребро “Купол” и даже от Сухи Лог в Иркутска област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *