АБР отпуска $ 500 млн. за борба с цените на храните

Президентът на Азиатската банка за развитие Харухико Коруда обяви, че банката ще отпусне 500 млн. долара, за да подпомогни Азиатско-Тихоокеанския регион в борбата с повишаването на цените на храните, съобщава институцията. По думите на Курода това ще помогне на правителствата да облекчат финансовата тежест и те ще могат да „сложат храна на масата” на най-бедните и нуждаещите се Освен това банката ще удвои кредитирането за селско стопанство да 2 млрд. долара през 2009 година.

„Ситуацията изисква ранни отговори от страна на правителствата чрез програми, които да осигуряват директна помощ на най-бедните и уязвимите хора, както и политически мерки, които подкрепят отворената търговия и дистрибуцията на основни суровини в региона”, казва Курода на 41-вата годишна среща на банката в Мадрид.

Банката е планирала кредитиране в размер на 1 млрд. долара за аграрния сектор прозе тази година, а догодина то ще достигне 2 млрд. долара.

Повече от 1 млрд. души в региона са сериозна засегнати от скока на цените на хранителните продукти, тъй като разходите им за храна съставляват 60 на сто от всички разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *