Абсурдното извинение на Мирослав Найденов

Той каза, че се надява на разбиране от страна на земеделските производители.
Забавянето се дължи на липсата на достатъчно постъпления в бюджета в началото на годината, включително заради промени в данъчното и осигурителното законодателство с цел облекчаване на бизнеса, както и на изплащането на голям облигационен заем от държавата.
От думите на Найденов излиза, че въвеждането на единната сметка е довело до рязко понижение на приходите за държавата. Нещо, което е абсурдно с оглед на това, че новият регламент позволява на НАП да взима пари от бизнеса на принципа, че първо се погасяват задълженията, чийто срок на плащане изтича най-рано. Преди компаниите избираха кои дългове към държавата да плащат и кои да забавят.
Наистина „единната данъчно-осигурителна сметка” намали броя на платежните нареждания, които бизнесът трябва да попълва, но това едва ли е довело до срив на бюджетните постъпления.
Още по-абсурдно звучат думите на Найденов за изплащането на голям облигационен заем от държавата. Въпросните 1.7 млрд. лв стояха близо 6 месеца във фискалния резерв с една цел, да бъдат използвани за рефинансиране на изтичащите брейди облигации, емитирани по времето на правителството на НДСВ.
Според Найденов в момента хазната не разполага с налични средства, за да изплати субсидиите за земеделските производители.
Премиерът Бойко Борисов е възложил на министъра на финансите Симеон Дянков да се направят разчети дали може да се изплатят субсидии по-рано от 15 март, съобщи министър Найденов, като припомни, че досега е плащано през януари.
По думите му, има два сценария на действие – или правителството да потърси краткосрочен заем, или да вземе средства от фискалния резерв, който според него би намалял в такъв случай под критичния минимум от 4.5 млрд. лв. Но фискалният резерв може да пада под тази граница, стига да е над нея в края на бюджетната година.
Заради мудната администрация в МЗ, България вече загуби 50 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони, които не са разплатени през 2012 г. и съответно няма да бъдат преведени от ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *