АВВ продължава да разкрива нови работни места в Раковски

Още 200 нови работни места ще разкрие швейцарската компания АВВ във втората си фабрика в гр. Раковски край Пловдив до края на годината. Това съобщи на пресконференция по повод годишнината от откриването на производствената база Екехард Нойрайтер, главен изпълнителен директор на АВВ България.

Само в Раковски фирмата дава хляб на около 1 500 души, като през последната година са назначени 400 от тях. Във всичките ѝ предприятия в страната персоналът вече надвишава 2 хил. души, коментира Нойрайтер.

В предприятието предстои да се въвеждат още иновации и нови технологии, включително и още един робот. Така роботизираните системи, които оперират там, ще станат 4, обясни директорът на завода Ахмед Хасан.

Компанията отчита годишен ръст на поръчките от около 25 на сто, обясни още Хасан.

АВВ награди и трима изявени студенти от филиала на Техническия университет – София в Пловдив с пълна стипендия за тяхното обучение, осигурена от стипендиантската програма на фондацията на АВВ „Юрген Дорман“.

Преди време АВВ обяви, че планира постепенно да премести повечето си производствени мощности от Швейцария в България. Компанията обаче още не желае да разкрие подробности за евентуалната си експанзия в страната.

С какво България е привлекателна за АВВ, каква е оценката на компанията за бизнес средата у нас и за потенциала на пазара – разговаряме с Екехард Нойрайтер.

Г-н Нойрайтер, защо АВВ избра България?

България има интересна среда за нови инвестиции. Тук са най-ниските оперативни разходи, страната е член на Европейския съюз (ЕС) от 2007 г., имаме и данъчни облекчения. Удовлетворява ни нивото на умения на работната сила, както висшистите, така и хората със средно образование. Имаме и отлични възможности за логистична връзка с Европа и това беше една от причините България да бъде толкова привлекателна за нас, тъй като ние доставяме до различни клиенти в европейските държави.

Бизнесът обаче доста често се оплаква от твърде несигурната среда. Каква е Вашата оценка на ситуацията?

За нас като инвеститор, който изнася 85% от продукцията си, смятаме, че бизнес средата е достатъчно стабилна. АВВ е глобална компания, което е нейната сила, и смятаме, че нашата инвестиция в България се подкрепя. От друга страна през последните две години имаше непредвидимост на пазара и може би част от новите инвеститори са я забелязали. Надявам се, че това е зад гърба ни и да гледаме напред, към повишения ръст. Ръстът на икономиката и инвестиците вървят ръка за ръка и смятам, че ако дойдат повече инвестиции в страната, това ще бъде от полза за всички.

Аз самият съм оптимист. Смятам, че много инвеститори, които в миналото са проявявали интерес към България, ще вземат решението си да навлязат на пазара. Това, което наблюдаваме, особено около Пловдив, е впечатляващо – огромен брой чужди инвеститори, които наскоро откриха свой бизнес тук.

Какви са плановете на компанията за експанзия? Как оценявате потенциала и на другите региони в страната да привличат инвеститори от ранга на АВВ извън локациите, на които вече присъствате?

Като цяло винаги си говорим за бъдещ потенциал и инвестиции, но не мога да коментирам каквито и да било бъдещи начинания, по които не е взето окончателно решение.

Но да се върнем към съществуващите предприятия. В Пловдив разполагаме с още 20 хил. кв.м, които още не са застроени. В Севлиево имаме също свободен парцел. Севлиево между другото е мястото, където ускоряваме разширяването на нашето производство и където има интересна производствена среда. Скоро ще завършим ремонта и обновяването на производствения цех.

Вече чухме, че поръчките на компанията растат устойчиво с около 25% годишно. Какъв е делът на поръчките на компанията, изпълнявани в България, от общия обем в Европа? Какъв е приносът на българските подразделения на компанията, както и на вътрешния пазар?

Ръстът е може би дори малко по-голям от 25%. Що се отнася до поръчките, България е малък пазар. Само около 20% от поръчките се дължат на местния пазар. В допълнение може би още 5% са поръчките за продукти и решения, които се доставят от производствените мощности на АВВ в чужбина на местни клиенти.

Потенциалът на местния пазар, въпреки че той не е много голям, е добър. Той се крие в нуждата от обновяване на мощностите за производство на електроенергия, търсенето на интелигентни системи и мрежи и автоматизирането на сградите. Мисля, че много скоро ще видим раздвижване на пазара на автоматизация на сградите, включително и от наша страна.

Като цяло сме оптимисти, защото инфраструктурата ще се разширява, ще има инвестиции и очаквам да има балансиране на различното ниво на инфраструктура в отделните европейски държави, т.е. уеднаквяване на нивото.

Като говорим за иновации, да разбираме ли, че фокус на компанията за възобновяемите източници на енергия и автоматизацията?

Не единствено. Развиваме съвместни партньорства с други големи компании, свързани с проекти за интелигентни мрежи и системи за пренос на електричество, автоматизиране на сгради, автоматизация на процеси и роботизация. Има много различни области, в които присъстваме и се опитваме да развиваме иновации.

Бихте ли разказали повече за партньорствата в сферата на човешките ресурси и обучението и привличане на кадри?

АВВ е силно заинтересована да влезе в контакт с млади технически специалисти. Те от своя страна смятам, че също проявяват интерес да се докоснат до една международна работна среда, било то краткосрочно или дългосрочно, да бъдат изпратени в друга държава, за да придобият опит в друга среда. Затова сме и много активни в тази област. Имаме дни на отворените врати в университети, каним студенти да идват при нас, по линия на корпоративната социална отговорност имаме редица инициативи, включително и стипендии за обучение. Опитваме се да предлагаме и теми за дипломни работи за магистри.

В бъдеще се надявам, че особено в Пловдивския регион ще можем да обединим усилията си – имам предвид международните и местните компании, които работят тук, за да привлечем и българи, които работят в чужбина. Да ги убедим да се върнат в България и да заработят за нас. Вече започнахме да дискутираме действия в тази насока – как бихме могли да предоставим дори още по-добри условия от тези, с които разполагаме, а мисля, че условията са повече от достатъчно добри.

Да очакваме ли съобщения през следващата година, че сте наели 3-хилядния си служител?

Като вземем предвид всички служители и нашите доставчици, поддоставчици, броят на заетите вече надвишава 3 хил. души. Ние продължаваме да увеличаваме броя на пряко заетите. Същевременно продължаваме да работим за подобряване на ефективността и конкурентоспособността на компанията. Ще трябва да видим в кои производствени линии да внедрим още по-голяма автоматизация. Така ще можем да си позволим да пренасочим служители към по-специализирани работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *