Авиокомпаниите в ЕС трябва да въведат ограничения върху емисиите на въглероден диоксид

Европейският съюз публикува пълния окончателен списък на авиокомпаниите, които от 2012 г. ще трябва да въведат ограничения върху емисиите си на въглероден диоксид, за да могат да летят до Европа.

Списъкът включва близо 4 хиляди компании и се публикува според нова европейска директива, приета през януари тази година, въпреки протестите на Международната организация за гражданско въздухоплаване и Международната асоциация за въздушен транспорт.

Според тази директива от 1 януари 2012 г. всички авиокомпании, независимо дали са европейски или не, които действат в ЕС, ще трябва да наложат таван на емисиите си на въглероден диоксид и да се включат в Схемата за търговия с вредни емисии на ЕС.

Европейската комисия, подложена на силен натиск, ще оповести през есента тавана за емисиите на въглероден диоксид, който ще бъде наложен на сектора на въздухоплаването през 2012 г.

Годишно секторът е източник на 216 милиона тона въглероден диоксид, показват средните данни за периода 2004 – 2006 г. Това ще означава, че таванът на емисиите от 2012 г. ще бъде фиксиран на 210 милиона тона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *