Авиокомпаниите в САЩ със загуби заради скъпите горива

Две от водещите американски авиокомпании, „Делта Еър Лайнс“ и „Нортуест Еърлайнс“ обявиха милиардни загуби за първото тримесечие на 2008 г., дължащи се на сериозното поскъпване на горивата, съобщава БиБиСи.
Миналата седмица двете фирми постигнаха споразумение за сливане (стойността на сделката е 5 млрд. долара), което трябва да доведе до свиване на разходите и увеличаване на приходите им. Междувременно, скокът в цената на петрола може да обезсмисли стъпката на корпоративно ниво, смятат наблюдатели.
„Делта“ отбелязва чиста загуба от 6,4 млрд. долара за периода януари-март, което е изключително лош резултат в сравнение със загубата от само 130 млн. долара година по-рано. Поразяващият размер на загубите обаче, се дължи на счетоводни корекции, а именно преизчисляване на стойността на фирмата (коствало й 6,1 млрд. долара на минус), макар и също отразяващи по-високите цени на горивата.
Поскъпването на петрола в крайна сметка е повишило оперативните разходи на „Делта“ с 20% през първото тримесечие на 2008 г. спрямо същия период на предходната година.
Целият сектор на въздушните превози в момента е подложен на невероятен натиск, заради високите цени на горивата и влошената ситуация в глобалната икономика. В САЩ натискът е дори по-болезнен, тъй като пазарът реагира и на най-малките промени в цените на билетите чрез спад в търсенето.
На „Нортуест“ първите три месеца на настоящата година са донесли загуби в размер на 4,1 млрд. долара, при загуба от 292 млн. долара за същия период на 2007 г., когато компанията едва се отърва от фалит. Но и при „Нортуест“, числото на загубите се дължи на подобни счетоводни преизчисления (3,9 млрд. загуба). Оперативните разходи на превозвача са се покачили с 53%, заради скъпите горива.
„Тези резултати демонстрират нестабилността на авиопревозваческата индустрия и предизвикателствата, пред които се изправят фирмите от сектора, с оглед на безконтролното нарастване на разходите за гориво“, казва Дейв Дейвис, финансов директор на „Нортуест“, цитиран от БиБиСи.
Сливането на двете компании все още не е получило одобрение от анти-монополните институции в САЩ и от профсъюзите. Ако се осъществи обаче, то ще доведе до създаването на най-голямата авиокомпания по брой на превозвани пътници.
Консолидацията в сектора в САЩ едва ли ще завърши с тази сделка, тъй като вече бе съобщено, че UAL, компанията-майка на „Юнайтед Еърлайнс“ преговаря с друг голям играч, „Континентъл“, също за сливане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *