Австралийският долар удари 6-годишно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар потъна до 6-годишно дъно на фона на масовото понижение в цените на всички основни стоки. Разпродажбите на суровините се дължат на данните за индустриалното производство в Китай, които се понижиха до най-ниското си ниво за повече от година насам. Докладът се отрази негативно на всички стокови валути.

Забавящия се икономически растеж в Китай означава по-слабо търсене на суровини като желязната руда, която е основно перо в износа на Австралия. Скорошното понижение е цените на множество стоки, включително и на петрола, натежа значително на валути като канадския и австралийския долар.

Анализатори коментираха, че очакваното понижение в лихвените равнища от страна на Австралийската централна банка вече не е на дневен ред, тъй като подобен ход ще доведе до още по-масирани разпродажби за местната валута.

Еврото започна деня със загуби, след като публикуван тази сутрин доклад показа, че бизнес активността в Германия през юли се разминава значително с прогнозите на анализаторите. Данните създадоха опасения, че икономическия растеж в еврозоната се забавя. През последните месеци вниманието беше насочено изцяло към Гърция и европейските инвеститори оставиха на заден план макроикономическите новини от региона. С привидното нормализиране на ситуацията в Атина, инвеститорите отново обръщат поглед към икономическото развитие на водещите икономки като Германия и Франция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходът на еврото беше ограничен около ключовото ниво при 1,1000, до където цената достигна на няколко пъти в четвъртък. През днешния ден предимството е на страната на долара, а цената се насочи към подкрепата около 1,0916, а след това и до тази при подкрепата около дъната при 1,0817.

GBP/USD

Британската лира не можа да задържи печалбите, които натрупа в началните часове на вчерашната сесия и в крайна сметка завърши със сериозни загуби, понижавайки се под важното ниво при 1,5555. Цената се намира в близост до средносрочната възходяща тренд линия, построена по дъната от 13 април насам. Около това ниво се намира и подкрепата на 89-дневната пълзяща средна. В случай, че тези две нива бъдат преминати, дългосрочното предимство ще се завърне на страната на долара и можем да очакваме по-сериозно еднопосочно низходящо движение.

AUD/USD

Австралийският долар се намира на най-ниското си ниво спрямо щатския от месец април 2009 г. насам. Двойката се намира в силен, ясно изразен низходящ тренд, а следващата по-сериозна подкрепа за Озито се намира около 0,7000. При продължаване на негативната тенденция, можем да очакваме тест на дъната от 2008 г., които се намира около 0,6000.

Техническият индикатор RSI показва, че двойката се намира в близост до зоната на свръхпродажба.

От фундаментална гледна точка, перспективите за по-сериозно поскъпване на новозеландския долар са малки и цената вероятно ще се задържи под дългосрочния низходящ тренд, който в момента се намира при 0,7331.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *