Австралия е поискала 500 дози семенен материал от биволски бик, който се отглежда в край Сливен

Австралия е поискала 500 дози семенен материал от биволски бик, който се отглежда в край Сливен в селекционния център по животновъдство. Износът на семенен материал за Австралия ще бъде първият през последните 20 години. В селекционния център се отглеждат два бика.
Единствено те не боледуват от луда крава, а след Чернобил само тяхното мляко е категорично пречистено по естествен път, обяви областният управител на Сливен Марин Кавръков. Следващата седмица той ще събере всички стопани, които отглеждат подобен вид биволски бикове. „Искам да спрем клането на женските, защото този вид е национален капитал.
В момента няма квота за биволско мляко в ЕС и това е идеална пазарна ниша“, заяви губернаторът на Сливен. Според него региона под Сините камъни трябва да се превърне в национален и международен център, от който да се изнася семенен материал. В софийския селекционен център имало само 20 места за животни, а в сливенския 190. ЕС дава 130 млн. евро за възстановяване на нашето животновъдство. Част от парите трябва да дойдат в Сливен, за да развием селекционния център, категоричен е Марин Кавръков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *