Австрийската Kronospan ще инвестира 300 млн. лв. в нови фабрики.

Австрийската компания Kronospan ще направи една от най-големите индустриални инвестиции в България – през следващите три години ще вложи 300 млн. лв., а като начало догодина ще изгради ново производство на ПДЧ плоскости за 75 млн. лв. във Велико Търново. Планът е на финала двата български завода на групата да имат над двойно по-голямо производство. Сега дървопреработвателни предприятие в Бургас и търновската фабрика имат годишни приходи от 175 млн. лв. и голяма част от продуктите са за износ в региона.

Търновската нова линия

Производителят на плоскости „Кроношпан България“ ще изгради нов завод за 75 млн. лв. във Велико Търново, съобщиха от компанията. Тази седмица дружеството получи строително разрешително от общината. „Кроношпан“ работи в града от осем години, а разширението на дейността идва, след като през юни закупи производствената площадка на вече неработещото „Дървообработване-ВТ“.

Проектът предвижда изграждането на изцяло нова линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) с последващо ламиниране. Инвестицията включва инсталиране на нова преса с дължина 43 метра, която според дружеството е най-модерната и нова технология в света. Освен това компанията ще изгради производствено и складово хале с над 27 хил. кв.м застроена площ, където ще бъдат инсталирани линии за производство на ламинирани плоскости. Строителните и монтажните работи трябва да приключат до края на юли 2016 г. Новите инсталации позволяват бъдеща инвестиция в производство на кухненски плотове, уточняват от „Кроношпан България“. Инвестицията се финансира със собствени средства и банков кредит, обясниха от компанията.

„Очакваме с новата линия да предложим най-високото качество на пазара за този вид материали“, каза изпълнителният директор на компанията Николай Банков за „Капитал“. По думите му подобрените качество и ефективност ще позволят на предприятието да разшири пазарното си присъствие в страната и региона, като преобладаващ дял ще има износът. Над 70% от произведената продукция ще се продава в съседни на България страни. В завода са наети 90 души, които са бивши работници на „Дървообработване-ВТ“.

Изборът на Велико Търново за изпълнение на проекта е заради местоположението на града. „Логистично Велико Търново е с централна локация не само в България, но и в региона, което ще ни осигури бърз и икономичен достъп до местния и ключови външни пазари“, каза Банков. Той добави още, че заводът разполага и с железопътна връзка, която ще бъде използвана активно.

Големият проект

Новият завод в Търново е първата фаза от по-голям проект на компанията, който предвижда за три години да бъдат инвестирани над 300 млн. лв. След приключване и на втория етап на проекта капацитетът за производство на ПДЧ ще се увеличи над два пъти.

Планираните инвестиции ще бъдат направени в нови технологии за производство на различни видове дървесни плоскости. Целта е да се отговори на все по-високите изисквания на пазара за модерни, качествени и щадящи природата продукти, уточниха от компанията.

Българският проект е част от инвестиционната програма на Kronospan да модернизира предприятията си в региона. В момента се изграждат също нови линии за ПДЧ в заводите на австрийската компания в Сърбия и Хърватия.

Новите фабрики

„Кроношпан“ работи във Велико Търново от 2007 г., когато закупи цех за плочести материали от „Дървообработване-ВТ“. Компанията направи цялостна модернизация на линията, като инвестицията надхвърли 30 млн. лв. През юли тази година пък дружеството закупи и останалата част от производствената площадка (земята и сградите) и така разшири общата площ на завода си до над 120 хил. кв.м. Това й осигури необходимата площ за изграждане на новата инвестиция, както и за предвидените бъдещи инвестиции.

Новият план на завода е изготвен така, че да има възможност и за изграждане на нова линия за производство на плочи от дървесни влакна със средна плътност, познати на пазара като MDF плоскости, която ще е първата по рода си в България, казаха от компанията. Оттам уточниха още, че към момента имат получено разрешение за изграждане на такава линия за производство на MDF плоскости в Бургас, но все още не са взели окончателно решение къде да бъде инсталирана новата мощност.

За последните 18 години компанията е инвестирала над 130 млн. евро в страната. Според отчета на дружеството през 2014 г. инвестициите са се увеличили с 29% на годишна база и са били 7.7 млн. лв., като средствата са вложени в имоти, машини и оборудване. Финансовите данни (виж таблицата) показват леко понижаване на продажбите и печалбата, което от дружеството обясняват главно със спада в продажните цени на един от продуктите им – плоскости от надлъжно ориентирани дървесни частици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *