Австрийски спасителен план за България и Румъния

Австрийският министър на финансите Йозеф Прьол ще посети другата седмица няколко страни от Източна Европа, включително в България, за да представи изготвения от австрийското правителство план за стабилизиране на финансовите им системи.
Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. В сряда Пьол ще посети Хърватия и крайна, а в четвъртък -Румъния и България, за да се срещне с министрите на финансите на четирите страни.
От края на януари Виена се бори за приемане на европейски план за стабилизиране на банковата система в Източна Европа, където австрийските банки са инвестирали около 230 милиарда евро. Австрия иска страните, които биха могли да се възползват от този план, да засилят механизмите си за защита на банковия сектор в замяна на увеличаване на помощите от европейски финансови институции и от Международния валутен фонд (МВФ).
Инициативата засега не среща голяма подкрепа сред 27-те, отбелязва АФП. Тя бе посрещната много студено от чешкото председателство на Европейския съюз и получи принципна подкрепа от германската канцлерка Ангела Меркел, която обаче се позова на „съществуващите инструменти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *