Автобус с израелски туристи е взривен на летището в Бургас

По неофициална информация обаче броят на жертвите и пострадалите е по-голям.
Избухналият пожар е засегнал още четири автобуса, предаде БНР. В тях обаче няма пострадали.
Инцидентът е станал около 17.30 часа, съобщи БНТ. Президентът Росен Плевнелиев пътува към летището, след като само час преди експлозията той е отпътувал оттам. Към Бургас пътуват и премиерът Бойко Борисов, здравният министър Десислава Атанасова, министърът на външните работи Николай Младенов и вътрешният министър Цветан Цветанов.
По заповед на премиера са изпратени два самолета, снабдени с техника на ДОТИ и с медицинско оборудване. За оказване на бърза и качествена помощ на ранените с министър Атанасова пътуват и началникът на ВМА проф. Стоян Тонев и хирургически екипи от болницата. От пресслужбата на ВМА съобщиха, че военните болници в Пловдив, Сливен и Варна имат готовност да приемат пострадали.
Близо 30 са ранените израелски туристи, съобщиха за БТА дежурни лекари в болницата в морския град. Четирима от приетите пациенти са в тежко състояние с опасност за живота. Има и две бременни жени. По-рано Юлия Андреева от пресцентъра на лечебното заведение съобщи, че при взрива туристите са наранени от стъкла и други части на автобуса. Полиция охранява болницата.
Автобусът, в който е имало около 40 души, се е взривил пред сектор „Пристигащи“. Пламъците са обхванали и паркиран наблизо автомобил „Опел Астра“, както и другите автобуси, предаде БНР. Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са загасили огъня. Взривеният автобус е изгорял напълно. Районът е отцепен и до него няма никакъв достъп.
Летището в Бургас е затворено и всички полети са пренасочени към Варна.
Говорителят на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди атаката, предаде АФП.„Автобусът, превозващ израелци, е ударен, след като взривно устройство е било взривено”, заяви говорителят Офир Генделман.Във външното министерство на Израел заседава кризисен щаб, който е в директна връзка с българските власти.Според представител на израелското МВнР експлозията е станала, след като пътниците са се качили автобуса.
Тъй като жертвите от взривения на бургаското летище автобус не са български граждани, информация за тях ще може да бъде подавана едва след съгласуване със съответните посолства по официален път. Световната новинарска телевизия Си Ен Ен предаде като извънредна новина информацията за взрива.
Според сайта на аерогарата полет на „Еър Виа“ от Тел Авив е кацнал в 16,50 часа, съобщи bTV. „Еър Виа“ оперира чартърни полети със страните от Близкия Изток и Персийския залив. Компанията превозва пътниците със самолети „Еърбъс А-320“. От „Еър Виа“ на първо време отказаха коментар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *